Recepty na ľahké jarné večere
Exotický kuskusový šalát s kuracím mäsom
Kuskus s kuraťom sa vám možno bude zdať ohrané, ale určite nie v tejto exotickej verziu!
Ingrediencie na 2 porcie: 10 lyžíc kuskusu, 1/3 kocky bujónu, 2 jarné cibuľky, 1 strúčik cesnaku, 1 hrsť mrazeného hrášku alebo kukurice, 2 menšie kuracie prsia, soľ, korenie, olivový olej, čerstvý koriander, kari korenie podľa chuti
Príprava: Kuskus pripravte podľa návodu, nakoniec do neho vmiešajte olivový olej. Na panvici medzitým osmažte nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku. Pridajte kari korenie a nechajte ho rozvonět. Nakrájajte kuracie mäso na rezančeky a pridajte do panvice. Osmažte dozlatista, potom vmiešajte prelisovaný strúčik cesnaku a mrazenú zeleninu. Všetko dôkladne premiešajte a prehrejte. Na záver vmiešajte kuskus. Pred servírovaním kuskus posypte nasekaným koriandrom.
Náš tip
Zvyšok šalátu si môžete vziať ďalší deň na obed do práce. Chutí totiž výborne aj za studena!
Bylinková vaječná omeleta
Zapojte do svojho jarného jedálnička bylinky, ale aj reďkovky!
Ingrediencie na 2 porcie: 6 vajec, hrsť čerstvých byliniek podľa chuti (pažítka, petržlenová vňať, tymian, bazalka), soľ, korenie, 5 reďkoviek, 2 lyžice strúhaného parmezánu
Príprava: V miske dôkladne rozšľahajte vajcia spolu so soľou, korením a bylinkami. Zmes nalejte na rozpálenú, olejom potretú panvicu. Zoslabte oheň a zmes shrnujte pomocou obracačky od krajov k stredu, kým nezačne tuhnúť. Vďaka tomu bude omeleta krásne nadýchaná. Pred servírovaním omeletu ozdobte reďkovkami nakrájanými na plátky a posypte nastrúhaným parmezánom.
Náš tip
Nebojte sa použiť aj bylinky, ktoré do českej kuchyne nepatrí. Bazalka dodá omelete francúzsky nádych a samozrejme bude výborná s paradajkami!
Pečené zemiaky s bylinkovým dipom
Bylinky nechýba ani v našom treťom recepte, tentoraz sú v hlavnej úlohe zemiaky!
Ingrediencie na 2 porcie : 4 väčšie zemiaky, 150 g kvalitnej klobásy, 1 väčšia červená cibuľa, 1 téglik bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, 1 strúčik cesnaku, soľ, korenie, niekoľko vetvičiek čerstvého tymiánu alebo rozmarínu, nadrobno nasekaná pažítka
Príprava: Zemiaky umyte, v prípade potreby olúpte, a nakrájajte ich na malé mesiačiky. Cibuľu tiež ošúpte a nakrájajte na väčšie dieliky. Klobásu nakrájame na kolieska, rovnako ako ošúpanú mrkvu. Všetko dajte do pekáča vymasteného olivovým olejom a pridajte vetvičku rozmarínu alebo tymianu. Posoľte a okoreňte. Dajte piecť na 200 stupňov, kým zemiaky nezmäknú. Medzitým pripravte dip. Do jogurtu alebo kyslej smotany vmiešajte prelisovaný strúčik cesnaku a pažítku, podľa chuti osoľte a okoreňte. Zemiaky servírujte teplé, spolu s bylinkovým dipom.
Náš tip
Do pekáča môžete samozrejme pridať aj inú zeleninu podľa vašej chuti!
Napsal(a) Katka Romanová
Katka Romanová
Zajímám se o módu, cestování, vaření i zdravý životní styl.
A baví mě o tom všem psát. ;).