Domov / Novinky / Rady, ako využiť veľkú úrodu ovocia
Kategórie
Výrobcovia
Novinky

Rady, ako využiť veľkú úrodu ovocia

Rady, ako využiť veľkú úrodu ovocia - Afrodit.sk    Kým v lete mnohokrát nevieme, ako s ovocím naložiť, v zime nastáva opačný problém. Okrem pomarančov a mandarínok je ovocie poväčšinou bez chuti a navyše predražené. Ako teda naložiť s veľkou úrodou, aby ste si na ovocí v rôznych úpravách mohli pochutnávať po celý rok?

Na raňajky a na pečenie: Marmelády

Ako prvý vám na myseľ iste prídu tradičné marmelády. Tie umožňujú široké použitie najmä pri pečení. Avšak aj marmelády môžu byť zaujímavé a prekvapiť nezvyčajnými chuťami. Vyskúšajte napríklad kombináciu rebarbory ​​a jahôd, citrónu a marhúľ, malín a ríbezlí a podobne.

 

Na koláče: Lekvár

Vášnivé kuchárky sa nezaobídu ani bez vlastnoručne uvarených lekváru, ktorých príprava je veľmi jednoduchá a chuť v porovnaní s presladenými kupovanými lekvárom neporovnateľná. Obľúbená slivkový lekvár môžete prestriedať s lekvárom jablčnými alebo hruškovým.

 

K nedeľňajším obedu: Kompóty

Do zabudnutia pomaly upadajú kompóty, ktoré sú však skvelou sladkou bodkou po slávnostnom obede. Dokonale sa hodí aj na prípravu najrôznejších rýchlych dezertov, najmä v zime, je potrebné trochu ozvláštniť jedálniček.

K syrom a mäsu: Čatní

Menej obvyklé riešenie predstavuje čatní. Populárna čatní s mierne pikantným nádychom ozvláštni najmä vegetariánske pokrmy, syry, ale napríklad aj grilované mäso. Čatní sa pripravuje zo zeleniny aj ovocia, opäť záleží na vašej chuti a použitia. K syrom sa hodí hruškové čatní, ku grilovanému mäsu môžete vyskúšať napríklad marhuľovej. Vzniknú zaujímavé kontrasty, ktoré ohromí vaše chuťové poháriky!

 

Pre deti: Presnidávky

A ako naučiť deti jesť viac ovocia? O to sa postarajú staré dobré desiate. Ak si dáte trochu práce s ich výrobou, budete mať istotu, že vaše dieťa dostáva len to najlepšie. Opäť môžete skúsiť experimentovať s rôznymi príchuťami, prinajmenšom kým neprídete na to, ktoré ovocie či kombinácie má u vašich detí najväčší úspech .

 

Pre zdravé maškrtenie: Sušené ovocie

K bielemu jogurtu, do ovsenej kaše alebo len tak na desiatu je ako stvorené sušené ovocie. Kupované sušené ovocie obsahuje nezdravé konzervačné látky, tým skôr je vlastné sušené ovocie nedoceniteľné. Nemusí sa jednať len o klasická sušené jablká či marhule, ale výborné sú aj sušené jahody, ktoré potom môžete namáčať do rozpustenej čokolády.

Na všetko ostatné: Mrazené ovocie

Nechce sa vám pripravovať marmelády a kompóty? Ak potrebujete s veľkou úrodou ovocia nejako efektívne naložiť okamžite, dajte umyté a nakrájané ovocie do mrazničky. Po celý rok tak budete mať k dispozícii výborné ovocie, ideálny na pečenie i ďalšie tepelnú úpravu, napríklad na prípravu omáčok. A čo takto si uprostred zimy pripravovať mliečne koktaily či smoothie z farebného a chuťovo výrazného ovocie?

 

Ako s veľkou úrodou ovocia najradšej nakladáte vy?

Želáme vám pekné leto plné krásnych dní strávených pri vode!

Napísal (a) Katka Martinová

katka Martinová

Zaujímam sa o módu, cestovanie, varenie aj zdravý životný štýl.
A baví ma o tom všetkom písať. ;).