Moje obľúbené nátierky a cukrovinky
Najobľúbenejšie nátierky našej rodiny
Receptov na nátierky nie je nikdy dosť, avšak rovnako mnohokrát robíme stále rovnaké dokola. U mňa víťazí tieto nátierky, ktorých sa nikdy nepřejíte!
Cesnaková nátierka so syrom
Receptov na cesnakovou nátierku je bezpočet, avšak v našej rodine nesmie na žiadnej rodinnej oslave a teda ani na sviatočnom stole chýbať táto pikantné nátierka.
Suroviny:
1 téglik nátierkového masla
250 g syra eidam alebo gouda
2-3 polievkové lyžice majonézy
5 strúčikov cesnaku
soľ a korenie
Príprava:
Syr nastrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte nátierkové maslo, prelisovaný cesnak a majonézu podľa chuti. Dôkladne osoľte a okoreňte. Všetko dôkladne premiešajte a hotovú nátierku nechajte niekoľko hodín odležať.
TIP: Nátierka sa hodí na klasické chlebíčky, ale aj jednohubky, ktoré stačí dozdobiť vlašskými orechmi, ktoré tvoria s cesnakovo-syrovou nátierkou dokonalú dvojicu.
Nivová nátierka s tymiánom
Nivovou nátierku vylepšujem trochou sušeného tymianu. To sa vám môže zdať zvláštne, ale tymián nátierku príjemne ovoňať.
Suroviny:
1 téglik nátierkového masla
200 g nivy
1 malá červená cibuľa
sušený tymián
čerstvé mleté čierne korenie
smotana podľa potreby
Príprava:
Nivu nastrúhajte na hrubom strúhadle. Pridajte nátierkové maslo, nadrobno nakrájanú cibuľu a koreniny. Všetko dôkladne premiešajte. Niekedy sa stane, že je nátierka príliš hustá. V takom prípade pridám trochu smotany a hneď ide oveľa lepšie roztierať na chlebíčky.
TIP: Nátierka z nivy vynikne doplnená kvalitnou šunkou a tiež červenou paprikou alebo kapiou.
Sardinková nátierka
Niekto Rybičkové nátierku moc nemusí, ale ja na ňu nedám dopustiť, a preto si ju často robím aj na večeru. Avšak na chlebíčkách sa vyníma najlepšie!
Suroviny:
250 g plnotučného tvarohu
1 plechovka sardiniek vo vlastnej šťave
1 menšia cibuľa
1 lyžička plnotučnej horčice
soľ a korenie
Príprava:
Sardinky sceďte a vidličkou je trochu roztlačte. Pridajte tvaroh, nadrobno nakrájanú cibuľu a horčicu. Všetko premiešajte a podľa chuti osoľte a okoreňte.
TIP: Inokedy môžete použiť sardinky v pretlaku, takže nátierka bude výraznejší.
Rýchle a chutné nepečené cukrovinky
Musím sa priznať, že pečenie nie je moja silná stránka. O to radšej mám nepečené pečivo, ktoré možno pripraviť behom chvíľky a po ktorom sa väčšinou zapráši najskôr. Tu sú moji tri favoriti!
Kokosové guličky s kakaom
Klasika, ktoré sa nikdy nepřejíte. To sú kokosové guľky s kakaom, v ktorých ide príjemne cítiť aj rum.
Suroviny:
200 g piškót
200 g práškového cukru
150 g masla
2 lyžice kakaa
1 lyžica rumu (prípadne rumové aróma)
150 g strúhaného kokosu + na obalenie
Príprava:
Všetky suroviny dôkladne premiešajte a vytvorte tuhú hmotu. Z tej tvarujte guličky. Do ich stredu môžete vtlačiť kúsok sušeného ovocia. Guličky obaľte v kokose a skladujte ich v chlade.
TIP: Kokosové guľôčky môžete vylepšiť aj mletými vlašskými orechmi.
Raffaelo guličky s mandľami
Sladká slasť, ktoré nikdy neodolám. Spojenie mandlí a kokosového krému je skrátka dokonalé!
Suroviny:
1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
200 g strúhaného kokosu + na obalenie
20 celých mandlí
Príprava:
V mise zmiešajte kondenzované mlieko s kokosom. Podľa chuti môžete pridať aj kvapku mandľového likéru. Mala by vzniknúť hustá hmota, preto prípadne prisypte kokos. Z hmoty tvarujte malé guľôčky, do ktorých stredu vtlačte mandľu. Guličky servírujte najlepšie v malých papierových košíčkoch.
TIP: Mandle môžete nahradiť tiež celými lieskovými orieškami a guličky obaliť v drvených pistáciách a razom získate ďalší druh cukroví!
Napísal (a) Katka Romanová
katka Romanová
Zaujímam sa o módu, cestovanie, varenie aj zdravý životný štýl.
A baví ma o tom všetkom písať. ;).