Jedinečné tipy na grilovanie
Ľahké ryby
Dávate si pozor na svoju líniu? Potom sa vyhnite tučnému bravčovému mäsu. A že vás kuracie mäso už nudí? Trochu stranou zostávajú pri grilovaní ryby, ktoré sa napriek všeobecnému presvedčeniu dajú pripraviť veľmi chutne a rozhodne sa nemusí jednať len o grilovanú makrelu s nadmierou korenia. Stačí sa držať skrátka a staviť na osvedčenú kombináciu rybieho mäsa, citrónu a byliniek. Ideálne je napríklad petržlen, tymian, kôpor a pod. Rybu pečte v alobale, aby sa nerozpadla, a na ochutenie pridajte ešte kúsok masla .
Lahodné syry
Ponuka syrov určených na grilovanie sa rozrastá každým rokom. Už dávno sa teda nemusíte uspokojiť iba s obligátnym grilovaným hermelínom. Nemenej chutné sú napríklad grécke syry, ktoré sú k tepelným úpravám ako stvorené. Nemusíte rovno kupovať syry určené na grilovanie. Netradičné chute poskytujú napríklad ovčie a kozie syry, ktoré si budú rozumieť s grilovaným mäsom i zeleninou a iste príjemne prekvapí aj zarytých mäsožravca.
Originálne prílohy
Pri grilovaní často venujeme najväčšiu pozornosť príprave mäsa, avšak prílohy zostávajú stranou. Veľakrát tak zostane pri kupovaného pečiva, čo je však veľká škoda! I prílohy ku grilovanému mäsu môžu byť veľmi nápadité.
Aj bežné pečivo možno vylepšiť, keď ho chvíľu opečte dochrumkava. Potom ho ľahko namažte bylinkovým maslom, ktoré pripravíte zmiešaním klasického zmäknutého masla s nasekanými bylinkami alebo prelisovaným cesnakom. Netreba sa báť ani najrôznejších tortillových placiek, pita chlieb a pod.
A čo takto zapečená plnený zemiak? Predvarené zemiaky jednoducho vydlabte, vydlabanú časť ochuťte korením a pridajte strúhaný syr. Zemiaky zapečte v alobale a chutné jedlo je na svete!
A v neposlednom rade je tu grilovaná zelenina, ktorú si môžete dochutiť podľa svojho gusta . Zeleninu môžete pripraviť navyše v mnohých variáciách, napríklad napichať na špajle ako špíz, dať do alobalu s kvapkou olivového oleja a čerstvými bylinkami, alebo skúsiť napríklad papriky plnené obľúbeným syrom.
Nenahraditeľné omáčky a dipy
A zabudnúť nesmieme ani na najrôznejšie omáčky a dipy , ktoré podčiarknu chuť grilovaných špecialít. Veľakrát je úplne dostačujúce kyslá smotana ochutená prelisovaným strúčikom cesnaku alebo biely jogurt vylepšený čerstvými nasekanými bylinkami. Vyskúšať môžete aj obľúbené tzatziky, na tie si však pripravte kvalitný hustý jogurt, ďalej čerstvý kôpor a šalátovú uhorku.
Ale nebojte sa ani odvážnejších chuťou, napríklad mangového čatní, cibuľové marmelády a podobne. Obyčajné grilované kuracie mäso razom získa exotický nádych.
Aké sú vaše grilovacie vychytávky a osvedčené recepty, bez ktorých sa žiadna letná párty nezaobíde?
Želáme vám pekné leto plné krásnych dní strávených pri vode!
Napísal (a) Katka Martinová
katka Martinová
Zaujímam sa o módu, cestovanie, varenie aj zdravý životný štýl.
A baví ma o tom všetkom písať. ;).