Houbařské kuchtenie: recepty a nápady na spracovanie húb
Čo však s košíkmi plnými húb urobiť najskôr?
Usušiť
Klasický postup nikdy nesklame. Ak máte sušičku, nie je čo riešiť. V opačnom prípade budete potrebovať veľa miesta a trpezlivosti, pretože bude predsa len pár dní trvať, než huby v blízkosti kúrenia uschnú. Hubová vôňa sa navyše bude šíriť po celom vašom byte. Odmenou vám však budú huby, ktoré môžete použiť na tisíc spôsobov, napríklad do tradičnej bramboráčky, hubového kuby a ďalších dobrôt.
Zamraziť
Ak už nemôžete sušičku ani vidieť, využite voľného miesta v mrazničke! Mrazené huby sú takmer okamžite pripravené na použitie a ich chuť je stále veľmi výrazná. Huby stačí povariť, najlepšie aj osoliť a okoreniť a potom zamraziť v plastovej dóze alebo igelitovom sáčku. Takto upravené huby sa hodí na prípravu hubového guláša alebo omáčky, bez predchádzajúceho namáčania. Ak nemáte čas čakať, kým sa rozmrazí, môžete ich do hrnca pridať rovno.
Naložiť
Príprava nakladaných húb vás síce bude stáť trochu viac času, ale výsledok za to rozhodne stojí! Na nakladanie sú ako stvorené malé, krásne hríbiky, ktoré nie je nutné krájať a ktoré v pohári budú vyzerať naozaj krásne. Takéto nakladané huby použijete nielen do hubovej omáčky, ale sú prekvapivo dobré ako menšie chuťovka.
Ako môže vyzerať hubový jedálniček na jesenné dni? Pozrite sa na nasledujúce recepty, ktoré vás určite inšpirujú k príprave tradičných i neobvyklých hubových dobrôt!
Výdatné raňajky : Omeleta s hubami
Ľahký obed : Cestoviny s hubami
Rýchla večera : Hubový slaný koláč
Netradičné pohostenie : Hubový štrúdľa
Ľahký obed : Cestoviny s hubami
Prajeme vám bohatý úlovok a hlavne dobrú chuť!
Napísal (a) Katka Romanová
Katka Romanová
Zaujímam sa o módu, cestovanie, varenie aj zdravý životný štýl.
A baví ma o tom všetkom písať. ;).